İlişkisel veritabanı neredeyse tüm veritabanlarının kullandığı bir veritabanı tasarım yöntemidir. Veritabanındaki tablolarda yer alan verilerin birbirleri ile olan ilişkilerini düzenler.
Başlıca amaçları; verilerin tekrarlanmasını önlemek, veri tutarlılığını sağlamak, veritabanı esnekliğini yükseltmek ve dolayısıyla iş yükünü azaltmaktır.
Buna bir örnek verirsek çok daha iyi anlarız.
Bir imdb tarzı bir film sitemiz olsun. Sitede filmlerimiz olacak. Tabi ki de bu filmleri tutan bir veritabanımız olacak.
Şimdi düşünelim veri tabanımızda hangi alanlar olacak. Kabataslak olacak biraz alanları yazıyorum.
* filmid,filmadi,filmaciklama,filmcikisyili,yonetmen,filmturu *
Üstteki alanlarda filme özel yerleri bulalım.
1.filmid 2.filmadi,3.filmaciklama,4.filmcikisyili
Bu alanlar her filmde farklı olan bölümler onun için yeni bir film girecek olursak bunları bu film e göre yazmamız lazım.
Geri kalan bölümler ise
5.yonetmen ve 6.filmturu bu bölümler filmde farklı yada aynı olabilir. Fakat seçilecek film türüne bakacak olursak film türleri bellidir. Korku, Aşk, Aksiyon vs bunlar bellidir ve her film için bunu yazmaya gerek yoktur bunu ayrı bir tabloda tutup oradan çekmek daha doğru olur.
vbilişkisi
Burada film tablosu yönetmeni ve film türünü tbYonetmen ve tbTur tablolarından çekiyor. Böylelikle istediğimiz kadar film tanımlayalım bu alanlar (yönetmen ve film türü) tbYonetmen ve tbTur kısmında zaten daha önceden tanımlanmıştı. Bizim sadece bu tablolardaki idlere işaret etmemiz yeterli olacaktır. Böylelikle gereksiz veri tekrarının önüne geçeriz ve veri bütünlüğünü sağlarız.
Ayrıca Uygulama ekranında film yönetmenini inceleyecek isteyebiliriz. Burada Film Ekranda yönetmen tıklamamızla birlikte tbYonetmen tablosundaki veriler gelecek ve biz yönetmen hakkında ki bilgileri daha sağlıklı olarak alabileceğiz. Bu bize inanılmaz derecede esneklik verecektir.
Bu yazı bu siteden alınmıştır.