Veritabanı uygulamaları son kullanıcı için bir görsellik ve kullanması için bir yol göstermediği için veritabanı uygulamaları sadece veritabanı olarak kalamaz. Bizim bunu son kullanıcının anlayabileceği bir şekle ve görselliğe ulaştırmamız lazım. Eğer bunu yapmazsak veri bütünlüğünü sağlamamız zorlaşır ve son kullanıcıya kendi işi dışında iş yükü getirmiş oluruz.
Biz bu uygulamaları 3n katman mimarisi (3N Layer) ile yapıyoruz.
Sunum Katmanı : Bu son kullanıcıyı ilgilendiren katmandır. Bilgileri düzenli bir şekilde göstermeye ve düzgün, kurallara uygun olarak veri girilmesini bu katman sayesinde yaparız. Kullanıcıya yol gösterir ve bazı sınırlamalar getirir. Mesela Film sitemiz olsun burada kullanıcı filme sadece oy ve yorum yazabilir fakat yeni film ekleyemez bunu site adminin yapması gerekir.
İş Katmanı : Başlıca amacı sunum katmanı ile Veri katmanı arasındaki bağlantıyı sağlamaktır. Yapılan iş ile ilgili şeyler bu katmanda yapılır. Örneğin; Film sitemize bir film ekleyeceğiz. Bu eklemeyi denetleyen ve kurallara uygunsa veri tabanına yazan bu katmandır. Yapılacak işler, kontroller, izinler bu katman aracılığı ile yapılır.
Veri Katmanı : Veritabanının kendisidir. Uygulama için gerekli veriler burada tutulur ve istendiği taktirde iş katmanı aracılığı ile sunum katmanına aktarılır.